Smer-SD predloží v utorok do 16. hodiny kandidáta na šéfa ÚPN

14.01.2013 Bratislava

Bratislava 14. januára (TASR) - Smer-SD predloží Národnej rade SR (NRSR) svojho kandidáta na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) v utorok (15.1.) do 16. hodiny. TASR to potvrdila hovorkyňa strany Monika Počátková.

"Meno kandidáta dovtedy konkretizovať nebudeme," odpovedala na otázku TASR, kto konkrétne bude kandidátom Smeru-SD na toto miesto.

Podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR a zároveň šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková 7. januára pre TASR uviedla, že Smer-SD má ambíciu navrhnúť svojho kandidáta na funkciu predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) a hneď na januárovej schôdzi pristúpiť k jeho tajnej voľbe. "Možno to bude meno, ktoré sa zatiaľ vôbec nespomínalo," poznamenala vtedy Laššáková.

Pripomenula, že v januári sa končí funkčné obdobie súčasného predsedu ÚPN Ivana Petranského a zákon vôbec nepočíta s alternatívou, že by ústav nejaký čas fungoval bez predsedu. Ak by teda parlament nestihol zvoliť nového predsedu Správnej rady včas, vznikol by na ÚPN mimoriadne komplikovaný právny stav.

V kuloároch Smeru-SD sa zatiaľ najčastejšie spomínali možnosti, podľa ktorých by bol za šéfa ÚPN zvolený doterajší predseda Správnej rady Ivan Petranský, predseda Dozornej rady ÚPN Juraj Hamuľák alebo osoba mimo prostredia ústavu. "Nebude to priamo stranícky kandidát," povedal pre TASR predseda parlamentu Pavol Paška koncom decembra 2012.
 

Vyberte región